Columns

[Columns][grids]

Today in...

[Today][threecolumns]

News

[News][bleft]

Live

[Live][threecolumns]

We All Stand Together - kerstnummer tegen wil en dank


Eén van de liedjes die steevast rond Kerst op de radio grijs worden gedraaid, is Paul McCartney's We All Stand Together. Merkwaardig, want het nummer heeft namelijk niets met Kerst te maken. In de tekst is geen enkele referentie naar het kerstfeest terug te vinden, en ook in de muziek ontbreken de gebruikelijke geluidjes die kenmerkend zijn voor kerstliedjes. De enige band die het nummer met Kerst heeft, afgezien misschien van de titel en het thema samenhorigheid, is dat het in december als single is uitgebracht. En zelfs dat was eigenlijk niet de bedoeling.
We All Stand Together is niets meer dan een kinderliedje, afkomstig uit een tekenfilm rond Rupert Bear. En een kinderliedje op single uitbrengen, is voor een Rock-artiest nu eenmaal niet cool. Dat heeft McCartney in 1972 al ondervonden als hij in een ballorige bui Mary Had A Little Lamb uitbrengt, een liedje geschreven voor zijn dochtertje van drie. Dat levert hem de hoon op van de internationale muziekpers, en dat zal hem geen tweede keer gebeuren. Maar het loopt anders.
De tekenfilm van Rupert Bear wordt in de bioscoop vertoond als voorfilm van McCartney's jaren tachtig speelfilm Give My Regards To Broad Street. Deze film kan met recht tot de slechtste uit de gehele filmgeschiedenis worden gerekend. Maar de tekenfilm slaat wel aan, vooral dat ene liedje valt op. En zo krijgt We All Stand Together ongevraagd steeds meer airplay op de Britse en Amerikaanse radiostations. Deze onverwachte aandacht leidt er uiteindelijk toe dat het eind 1984 alsnog op single wordt uitgebracht. De bijbehorende videoclip van de zingende kikkers zorgen voor een internationale megahit. Het zijn de kerstsingles van Wham! en BandAid die We All Stand Together in veel landen van de eerste plek afhoudt.
Daarmee is Paul McCartney één van de weinige popartiesten die succes heeft gehad met een zelf geschreven kinderliedje. Voor velen staat We All Stand Together symbool voor de vermeende verminderde capaciteiten van McCartney als componist, sinds het uiteenvallen van de Beatles. En toch, dertig jaar na dato staat het nummer nog steeds als een huis. De compositie blijkt ijzersterk. En persoonlijk spreekt mij de creativiteit erg aan: zo zijn alle verschillende stemmetjes, behalve die van het kinderkoor, door McCartney ingezongen. Net als in 1972 wordt ook We All Stand Together door de muziekrecensenten weggehoond. Want ja, een kinderliedje is nu eenmaal niet cool, ook niet als het als kerstnummer de geschiedenis ingaat.


André Homan

André Homan is a Dutch writer and journalist.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Geen opmerkingen :


Albums

[Albums][twocolumns]

Songs

[Singles][threecolumns]