Columns

[Columns][grids]

Today in...

[Today][threecolumns]

News

[News][bleft]

Live

[Live][threecolumns]

With a little help...

Na een kleine dertig jaar staat McCartney met FourFiveSeconds weer wereldwijd aan de top van de hitlijsten. Dankzij de opmerkelijke samenwerking met Kanye West. Het is niet de eerste keer dat McCartney de handen ineenslaat met een ander (en dat is nogal een understatement voor iemand die faam heeft gemaakt als de helft van een legendarisch schrijversduo).

De eerste partner na het einde van de Beatles is vrouw Linda. Een groot deel van de liedjes op McCartney's eerste vijf post-Beatles albums staan op naam van beiden. Maar het is een partnerschap met een bijsmaakje. McCartney zit namelijk vast aan een contract met Northern Songs, waar bijna alle Lennon & McCartney-composities zijn ondergebracht. Alleen Lennon en McCartney zijn hiermee opgelicht en ontvangen geen royalty's meer over hun werk. Om te voorkomen dat McCartney ook over al zijn nieuwe liedjes royalty's moet afdragen, komt een co-auteurschap met Linda niet slecht uit. Dat levert tenminste weer inkomsten op. Wat haar daadwerkelijke invloed is geweest, zal waarschijnlijk nooit helemaal duidelijk worden. Maar als je de man op zijn woord mag geloven, is in ieder geval het reggea-deel uit Live and Let Die afkomstig van Linda.


Denny Laine
Tijdens de Wings-jaren groeit Denny Laine uit tot de vaste partner van McCartney. Maar een echt schrijversduo worden de twee nooit. De eerste gezamenlijke compositie is terug te vinden op Band on the Run (1973), maar ‘No Words’ behoort tot de zwakkere nummers van het album. Pas in 1977 werken de twee meer gestructureerd samen. Het album London Town telt maar liefst vijf McCartney/Laine-composities, en het zijn zeker niet de minste. Bovendien levert de samenwerking McCartney’s grootste succes sinds de Beatles op: Mull of Kintyre.


Eric Stewart
Na het uiteenvallen van Wings gaat McCartney diverse korte samenwerkingsverbanden aan, waarvan die met Stevie Wonder en Michael Jackson het bekendste zijn. In 1985 begint een samenwerking met Eric Stewart, vooral bekend van de 70’s-Band 10cc. Samen schrijven ze een stuk of tien liedjes, waarvan er zes verschijnen op het album Press to Play, zoals de single Stranglehold. Maar Stewart heeft pech; De jaren tachtig worden algemeen gezien als McCartney’s zwakste decennium en Stewart is niet in staat om hem naar grotere hoogte te stuwen zoals bijvoorbeeld Lennon dat wel kon. Press to Play flopt en wordt Macca’s slechts verkopende album tot dan toe.


Elvis Costello
Veel interessanter is de volgende samenwerking, die met Elvis Costello. Samen schrijven ze een kleine twintig liedjes, waarvan de hitsingle ‘My Brave Face’ de bekendste is. De gezamenlijke compositie ‘Veronica’ bezorgt Elvis Costello zijn grootste succes in de Verenigde Staten. De nummers zijn terug te vinden op maar liefst vier albums: ‘Flowers in the Dirt’ (1989) en ‘Off the Ground’ (1993) van McCartney en ‘Spike’ (1989) en ‘Mighty like a rose’ (1991) van Costello. En dat vinden veel McCartney-fans nog altijd een gemiste kans: Eén album van McCartney en Costello samen zou een fantastische cd hebben opgeleverd.


De succesvolle samenwerking met Elvis Costello is voorlopig de laatste. Liedjes die in de jaren negentig en begin deze eeuw samen met anderen zijn geschreven, zijn veelal het gevolg van eenmalige jamsessies. Het bekendste voorbeeld daarvan is de single ‘Cut me some slack’ (2012), die ontstond na een jam met de nog levende leden van Nirvana.


Kanye West
En nu dus Kanye West, niet bepaald één van de meest voor de hand liggende personen om mee samen te werken. McCartney geeft toe dat hij in eerste instantie zijn twijfels had: “Mijn eerste gedachte was: waar begin ik aan? Hij heeft ontzettend veel talent, maar is ook erg controversieel en kan hele aparte beslissingen nemen”. Maar de samenwerking verloopt beter dan verwacht. Inmiddels zijn er drie gezamenlijke composities bekend, waarvan FourFiveSeconds het meest McCartney’s stempel draagt. Het is wachten op de release van Ye’s nieuwe album om te horen of en wat de twee nog meer hebben gemaakt.





André Homan

André Homan is a Dutch writer and journalist.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Geen opmerkingen :


Albums

[Albums][twocolumns]

Songs

[Singles][threecolumns]