Columns

[Columns][grids]

Today in...

[Today][threecolumns]

News

[News][bleft]

Live

[Live][threecolumns]

Wings' vergeten mega-hit: Girls’ School

Het is Paul McCartney’s grootste post-Beatles succes tot nu toe: zo is het met meer dan twee miljoen exemplaren nog altijd de best verkochte, niet-charitatieve, single in Groot-Brittannië, alleen BandAids ‘Do they know it’s Christmas Time’ heeft het beter gedaan. Toch hoor je er niet veel meer van, want alle credits voor dit succes gaan naar dat andere A-kantje van de single: Mull of Kintyre.

Het schijnt indertijd een lastige keuze te zijn geweest: wat wordt de A-kant van Wings’ nieuwe single. Het verhaal gaat dat McCartney aan diverse collega’s uit de popscene de keuze heeft voorgelegd: Mull of Kintyre of Girls’ School. Zo zou David Bowie voor de eerste hebben gekozen. Maar McCartney komt ondanks alle adviezen er blijkbaar niet uit, want uiteindelijk besluit hij terug te vallen op een beproefd concept uit de Beatles-tijd: de single met de dubbele A-kant. En als het 45-toerenschijfje in november 1977 uitkomt, slaat het in als een bom. In heel Europa en Australië staat het wekenlang aan de top van de hitlijsten.

Mull of Kintyre is inmiddels legendarisch geworden, alleen al om het feit dat hele volksstammen een grondige hekel hebben aan de Schotse wals met doedelzakken. Girls’ School daarentegen is nogal in de vergetelheid geraakt. En dat is eigenlijk wel opmerkelijk. Want wie in die tijd naar Europese radiostations luisterde, hoorde toch vooral deze klassieke rocker voorbijkomen. Want ook toen al vonden veel dj’s Mull of Kintyre maar moeilijk te pruimen; niet iets voor een zender als Hilversum 3 die toch vooral cool wil overkomen. Nee, dan veel liever Girls’ School. Alleen bij TopPop moeten we het met de Schotse wals doen; want die heeft een videoclip.

De twee liedjes vormen samen een opmerkelijk duo; een grotere tegenstelling kan je je haast niet voorstellen. Zo lieflijk als Mull of Kintyre is, zo vuig is Girls’ School. Is de ene een lofzang op een Schotse regio, de ander gaat over niets minder dan pornofilms. De eerste twee coupletten laten weinig aan de verbeelding over:

“Sleepy head, kid sister
Lying on the floor
18 years and younger, boy
Well, she know’s what she’s waiting for

Yuki’s a cool school mistress
She’s an oriental princess
She shows films in the classroom, boy,
They put the paper on the windows”


Maar die tegenstelling is nu net wat zo kenmerkend is aan Paul McCartney, zijn repertoire slingert van Yesterday naar Helter Skelter. En die diversiteit vind je terug op dit ene singeltje. Bovendien maakt het dat je het zonder enige gene in de platenkast kon hebben staan: Girls’ School was een goed excuus om het singeltje aan te schaffen, ondanks alle kritiek op dat doedelzakkennummer. Kortom, zonder Girls’ School was Mull of Kintyre nooit zo’n groot succes geworden. 


André Homan

André Homan is a Dutch writer and journalist.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Geen opmerkingen :


Albums

[Albums][twocolumns]

Songs

[Singles][threecolumns]